Yemek yaparken nelere dikkat etmeliyiz ? Nasıl bir sıra izlemeliyiz ?
İnsanın sağlıklı yaşayabilmesi, enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için gıda alması gerekir. Ateşin icadıyla toplayıcılıktan avcı yaşamı da keşfeden insanoğlu, zaman içinde çeşitli gıda malzemelerini karıştırarak lezzetli yemekler yapmaya başlamış. Günümüzde modern mutfaklarımızda çeşit çeşit malzemelerle farklı tarifler deniyor ve aile üyelerine sunuyoruz. Peki yemek yaparken belirli kurallara uyuyor musunuz ? Aslında her yiğidin bir yoğurt yiyişi olsa da, ev ortamında yemek yaparken temel kurallar aşağıda belirttiğim gibi.
1- Yemek tarifinin içinde yer alan tüm malzemelerin hazır olduğuna emin olun. Mümkünse bir tarif defteri edinin.
2- Poşetli ürünlerin son kullanma tarihlerini gözden geçirin.
3- Sebze, meyve ve etlerin tazeliğinden emin olun. Yeşillik kullanacaksanız, ayıklanmış ve taze olduklarından emin olun. Güzelce yıkadığınız yeşillikleri, 1 litre suya ekleyeceğiniz yarım çay bardağı sirkeli su içinde 15 dakika bekletin. Süzgece alın ve süzülmesini bekleyin. Sirke yeşillikler üzerindeki zirai ilaç kalıntılarını (pestisit ve herbisit) ve böcekleri temizleyecektir. Bakterilerin bir kısmını temizleyecektir.
4- Yemek yapımında kullanılacak tencere,tava,bıçak, kap, tartı, mutfak aletleri, elektrikli gereçler vb. ürünleri hazır edin.
5- Önlüğünüzü takın, saçlarınız açıksa bağlayın.Ellerinizi sabunla güzelce yıkayın. Temiz bir bez ya da kağıt havluyla kurulayın. Eğer plastik eldiven kullanacaksanız eldiveni elinize geçirdikten sonra yine elinizi yıkayın.
6- İlk önce, soğan, sebze (önce yıkayın) , meyveyi (önce yıkayın) soyarak işe başlamalısınız. Mümkünse yanınızda bir gazete kağıdı bulundurun. Kabukları kağıdın içine koyun. Plastik poşet kullanmamaya özen gösterin. Gazete kağıdının doğada çözünmesi daha kolaydır. Eğer evde çöp öğütücünüz varsa gıda kabuklarını öğütücüden geçirebilirsiniz.
7- Uygun bir bıçakla ya da gıda hazırlama aparatıyla (et dövücü, rende vb), yemek yapımı sırasında kullanacağız sebze, et gibi malzemeleri hazırlayacağınız yemeğin tarifine göre işleyin. Et, tavuk, balık ve sebze doğrama için kullanacağınız tahtalarınız ayrı olmalı. Et dövecekseniz eti streç film ya da yağlı kağıt arasına koyun. Bakteri üremesine mahal verilmeden iyice yıkanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Gerekli işlemler yapıldıktan sonra mümkünse mutfak tezgahı üzerini temizlemeyi ihmal etmeyin.
8- Pişirme sırasında kullanacağınız tava, tencere pişirme kabı vb ürünleri hazırlayın. Eğer kızartma yapacaksanız etrafa yağ sıçramaması için yağ sıçramayı önleyen kapak kullanın (ufak bir püf noktası sebzeleri iyice kurularsanız yağ sıçraması riskini minimuma indirebilirsiniz.) Ya da en pratik çözüm gazete kağıdı ile ocağınızın etrafını çevreleyin. Alüminyum folyo da kullanabilirsiniz.
9- Soğan ve sarımsak soteleyecekseniz ısınmış yağa eklemeyi unutmayın. Yemeğinizdeki aroma daha keskin olacaktır. Yemek yaparken sadece zeytinyağı ya da tereyağı zeytinyağı karışımı kullanmaya özen gösterin. Yemek pişirirken en sert sebzeden en yumuşak sebzeye doğru ekleme yapmalısınız. Yani havuç ıspanağa göre daha geç pişecektir. Bu yüzden havucu önce eklemelisiniz. Biraz soteleyip sonra ıspanağı eklemelisiniz.
10- Baharatlar yemeklerin lezzetini arttıran malzemelerdir. Yemeklerinizde baharat kullanmaktan korkmayın ama tadını da kontrol etmeyi unutmayın.
11- Dana ve kuzu etini marine ederseniz ve buzdolabından 3-5 saat bekletirseniz. Daha kolay pişecek, yemekleriniz daha lezzetli olacaktır. Mesela etli nohut yemeği yapacaksınız. Etinizi kuşbaşı doğrayın. Az kekik (taze kekik olursa tadından yenmez) ve zeytinyağıyla harmanlayın. Üzerini örtün buzdolabına kaldırın 3-5 saat dinlenmeye bırakın.
12- Tavuk ve balık yumuşak etler olduğu için tencere yemekleri için aksi belirtilmedikçe marinasyon gerektirmez.
13- Yemeklerin lezzetini arttırmak için baharat torbaları kullanabilirsiniz. Baharat torbaları taze kekik,top karabiber, kereviz sapı vb. baharatlardan oluşabilir.
14- Tencere yemeklerini pişirirken kaynak su eklemeye özen gösterin. Bu şekilde sıcaklık düşmesini engellemiş pişme işlemini sekteye uğratmamış olursunuz.
15- Fırında yemek pişirirken fırın kabının üzerini yağlı kağıt ya da orjinal kapağıyla kaparsanız daha çabuk pişecek sebzelerin ya da etin üzeri içi pişmeden kızarmayacaktır.
16- Ocağın üzerinde tavaların sapları mutlaka ocak tarafına bakmalıdır. Çarpıp düşürmeyi engellemek adına buna dikkat edelim.